Çin mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan fried rice'a (kızarmış pirinç/pilav) bazı restoranlarda üç renkli pilav denildiği de oluyor. En az 2, en fazla 8 çeşit malzeme kullanılarak pişirilen bu lezzetli ve ilginç pilavın malzeme seçimindeki amaç, renk, doku ve lezzet bakımından iyi eşleşmeler yapmak. En uygunlarından biri karides, tavuk, bezelye ve bambu filizi kullanılarak pişirilen şekli. Ayrıca biftekli, mantarlı, salatalıklı eşleşmeler de yapılabiliyor. İlginç olan ise içinde omlet parçalarının da olması. Çin'de pilav iki çeşit pişiriliyor. Haşlama ve kızartma. Duru suda ve yağsız olarak pişirilene haşlanmış pirinç/pilav deniyor ve bir çeşit ekmek gibi tüketiliyor. Kızarmış pilav ise hem görünüş, hem lezzet bakımından kendi başına bir yemek sayıldığından, yanında çorba içiliyor. Çorba, ağız içini temizleyen ve bizi bir sonraki lokma için hazırlayan su konumunda. Tıpkı bizim, pilav yanında içtiğimiz hoşaf gibi. Çin mutfağındaki çorba, ilk önce servis edilen bir yiyecek değil. Diğer bütün yemeklerle aynı anda sofraya geliyor ve her lokmanın ardından bir kaşık içiliyor.
Kızarmış pilavın hazırlama aşaması biraz uğraştırıcı olsa da son haline gelmesi birkaç dakika sürüyor çünkü Çinliler yiyeceklere büyük saygı gösteriyor ve onları çok fazla pişirmiyor. Yiyecekler hafif diri ve renkleri kaybolmamış halde kalıyor.
Bu tarifte bulabilirseniz havuç yerine konserve bambu filizi (bamboo shoots) kullanabilirsiniz.
Kızarmış Pilav (Fried Rice)
Malzemeler:4 kişilik
1 cup=250 ml.'lik su bardağı
* 1 su bardağı yasemin pirinç (jasmine rice)
* 2 adet yeşil soğan
* 2 yumurta
* 124 gr. küçük donmuş karides (yaklaşık 30 küçük parça)
* 100 gr. tavuk göğsü
* 1 adet küçük boy havuç (bulabilirseniz, konserve olarak satılan bamboo shoots(bambu filizi) kullanabilirsiniz.)
* 4 yemek kaşığı donmuş ya da taze bezelye (kesinlikle konserve kullanmayın.)
* 2 yemek kaşığı soya sosu
* 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tarif:
1. Bir tencereye 1.5 su bardağı kaynar su koyun. Tuz ekleyin. Orta ateşte su fıkırdayıncaya kadar kaynatın ve içine pirinci ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin. Pişen pirinci hafifçe alt-üst edin ve soğuması için bir kenarda bekletin.
2. Tavuk göğsünü tavla zarı büyüklüğünde kesin. Üstüne 1 yemek kaşığı soya sosu ve yarım tatlı kaşığı toz şekeri ekleyin. Karıştırıp, bir süre bekletin.
3. Havucu tavla zarı büyüklüğünde küp küp kesin. Bezelye ve havucu, diriliği gitmeyecek şekilde 7-8 dakika haşlayın. Süzdürün.
4. Yeşil soğanı iyice yıkayın ve incecik halkalar şeklinde doğrayın.
5. Karidesi buzluktan çıkarın. Çözdürmeden kaynayan su dolu bir tencereye atın ve 5 dakika haşlayıp, süzdürün.
6. Bir kasenin içine yumurtaları kırın. 1 tatlı kaşığı yeşil soğan ve bir fiske tuz ekleyin. Çatalla iyice çırpın.
7. Wok'u iyice kızdırın. 1 yemek kaşığı sıvı yağı koyun. Yağ kızınca, yumurtalı karışımı boşaltın ve çubukla ya da tahta kaşıkla hızlı hızlı çevirip pişirin ve bir yandan da yumurtaları kaşıkla küçük küçük parçalara bölün. Pişen yumurtaları başka bir kaseye alın.
8. Wok'un içine 2 yemek kaşığı yağı ekleyip iyice kızdırın. Arkasından tavuğu ekleyin. 1-2 dakika kadar çevirmeden bekleyin. Daha sonra kaşıkla, hızlı hızlı çevirerek 4-5 dakika kadar tavuğu kavurun.
9. Karidesi, bezelyeyi, havucu ve yeşil soğanları da ekleyip, hepsini 1 dakika hızlı ateşte kavurun. 1 yemek kaşığı soya sosunu ekleyin.
10. Sebzelerin üzerine haşlanmış pirinci boşaltın. Isınına kadar yüksek ateşte hepsini kavurun.
11. En son olarak pişmiş yumurtaları ekleyip, dikkatlice karıştırın. Sıcak sıcak servis yapın.
Wok: Çin mutfağında, yemek pişirmek için kullanılan, yukarı doğru ağzı genişleyen bir tava.