asianeagle.niceboard.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Asianeagle
 
AnasayfaPortalGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ÇİNDE SİYASET

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:08 am

Siyasi yapı


中国国际广播电台


  Çin Halk Cumhuriyeti, işçi sınıfının liderliğinde ve işçi-köylü ittifakı temelindeki halkın demokratik diktatörlüğüyle yönetilen bir sosyalist devlettir. Sosyalizm, Çin Halk Cumhuriyeti’nin temel sistemidir.

  Çin Anayasası:

  Bir devletin temel yasası olan anayasada, o ülkenin toplumsal sistemi ve devlet yapısını belirleyen temel ilkeler, devlet organlarının örgütleniş ve faaliyetlerini düzenleyen ilkeler ve vatandaşlarının temel hak ve yükümlülükleri yer alır. Bazı ülkelerin anayasalarında milli bayrak, milli marş, milli amblem, başkent ve iktidar sınıfının önemli gördüğü diğer yönetim usulleri de belirleniyor, anayasa devletin her alanını kapsıyor. Devletin en yüksek yasası niteliğindeki anayasa, o ülkenin diğer yasalarının hazırlanışının temelini oluşturuyor ve o ülkedeki hiçbir yasa ve yönetmelik anayasaya aykırı olamıyor.

  Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce yürürlüğe giren “Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ortak Programı”, Çin’deki halkın demokratik birleşik cephesinin programı olmakla birlikte, geçici anayasa rolünü oynamıştı. 29 Eylül 1949’da Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı 1. Genel Toplantısı’nda kabul edilerek yürürlüğe giren Ortak Program, Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası’nın yürürlüğe girdiği 1954’e kadar geçici anayasa rolünü fiilen yerine getirmişti.

  Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1 Ekim 1949’da kurulmasından sonra 1954, 1975, 1978 ve 1982 yıllarında toplam dört anayasa hazırlanıp yürürlüğe girdi.

  Bugün yürürlükte olan Çin’in dördüncü anayasası, 4 Aralık 1982’de 5. Çin Ulusal Halk Meclisi 5. Genel Toplantısı’nda onaylanarak yürürlüğe girdi. 1954 Anayasası’nda yer alan temel ilkeleri devam ettirip geliştiren bu anayasa, Çin sosyalizminin gelişmesinde elde edilen tecrübelere ve uluslararası toplumun tecrübelerine yer veren, Çin’e özgü özellikler taşıyan ve Çin’in sosyalist modernizasyon inşasının ihtiyaçlarını karşılayan temel yasadır. Anayasada, Çin Halk Cumhuriyeti’nin siyasi ve ekonomik rejimiyle vatandaşların hak ve yükümlülükleri, devlet organlarının örgütleniş biçimi ve sorumluluk alanları, devletin gelecekteki temel görevleri kesin ifadelerle belirlendi. Bu anayasanın başlıca özellikleri arasında Çin’in temel rejimi ve görevleriyle dört temel ilke, reform ve dışa açılma şeklindeki temel çizgisinin belirlenmesi yer alıyor. Anayasada, Çin’de yaşayan bütün etnik gruplardan vatandaşlar ile örgütlerin anayasayı hareket rehberi olarak kabul etmeleri gerektiği, herhangi bir örgüt veya kişinin anayasa veya yasaların üstünde imtiyazlara sahip olamayacağı da kesin hükme bağlandı.

  Önsöz, genel program, vatandaşların temel hak ve yükümlülükleri, devlet organları, milli bayrak, milli amblem ve başkent olmak üzere beş bölümden oluşan Çin Anayasası, 138 madde içeriyor. Dört kez yapılan değişikliklerle Çin Anayasası, sürekli olarak sağlamlaştırıldı.

  Halk Meclisi Sistemi:

  Çin’in köklü siyasi sistemi olan Halk Meclisi Sistemi, Çin’deki halkın demokratik diktatörlüğü rejiminin iktidar biçimi ve Çin’in siyasi örgütleniş şeklidir. Batı ülkelerinde uygulanan yasama, yürütme ve yargıya dayalı “güçler ayrılığı” sistemi altındaki parlamenter rejimden farklı olan Ulusal Halk Meclisi, Çin Anayasası’nda en yüksek devlet yetki organı olarak belirlendi. 18 yaşını doldurmuş olan her Çinli vatandaş, halk temsilcilerini seçme ve seçilme haklarına sahiptir. Çin’deki farklı kademelerdeki Halk Meclisleri arasında nahiye ve ilçe düzeylerindeki halk temsilcileri doğrudan seçimle, daha yüksek düzeylerdeki halk temsilcileri dolaylı seçimle, Ulusal Halk Meclisi üyeleri ise Çin’deki her eyalet, özerk bölge, merkeze doğrudan bağlı şehir ve orduda yapılan seçimle belirlenir. Görev süreleri beşer yıl olan her düzeydeki Halk Meclisleri, yılda bir kez toplanıyor.

  Halk Meclisleri’nin yıllık toplantılarında, aynı düzeydeki hükümetlerin çalışma raporları ile diğer önemli raporlar dinlenir ve yapılan incelemelerden sonra ilgili kararlar verilir. Halk Meclisleri’nin kapalı olduğu dönemlerde yetkileri, daimi organları olan Halk Meclisi Daimi Komiteleri tarafından yürütülür. Örneğin, Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi, anayasaya izah getirmek, anayasanın uygulanışını denetlemek, yetkisi yalnızca Meclis Genel Kurulu’nda olan yasaların dışındaki yasaları saptamak ve değişiklik yapmak, Ulusal Halk Meclisi Genel Kurulu’na karşı sorumlu olmak ve çalışmalarını genel kurula rapor etmek gibi yetkilerle donatılıyor.

  Çin’deki Halk Meclisleri’nin temel görev ve yetkileri arasında, yasama yetkisi, denetim yetkisi, önemli konularda karar verme yetkisi ve yöneticileri atama ve görevden alma yetkisi yer alıyor. Çin’de belirli dönemlere ait ulusal ekonomi ve toplumsal gelişme planlarının belirlenmesi, ülkenin toplumsal gelişmesini hızlandırmayı amaçlayan önemli bir karar sürecidir. Ancak bu planlar, yalnızca Ulusal Halk Meclisi’nin onayından sonra yasal bağlayıcılığa sahip olabiliyor. Bununla birlikte Çin’deki yasal düzenlemeler uyarınca Cumhurbaşkanı, Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı gibi devletin önde gelen yöneticileri, Ulusal Halk Meclisi tarafından seçilir. Başbakan ve bakanlar da Ulusal Halk Meclisi tarafından atanırlar. Ulusal Halk Meclisi, belirli prosedürler dahilinde Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı, cumhurbaşkanı ve başbakan gibi devlet yöneticilerini görevden alma yetkisine de sahiptir.

  Çok Partili İşbirliği ve Siyasi Danışma Sistemi:

  Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) liderliğindeki Çok Partili İşbirliği ve Siyasi Danışma Sistemi, Çin’in temel siyasi sistemidir.
  Birçok partinin var olduğu Çin’de, iktidardaki ÇKP’nin yanı sıra sekiz demokratik parti daha vardır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasından önce faaliyet göstermeye başlayan bu partiler, siyasi alanda ÇKP’nin liderliğini destekliyorlar. Böyle bir siyasi yönelim, bu demokratik partilerin uzun süre içinde ÇKP’yle işbirliği ve ortak mücadele sürecinde yaptıkları tarihsel seçimden kaynaklanmaktadır. ÇKP ve demokratik partiler, anayasaya göre hareket etmek zorundadırlar. Örgütleme bakımından bağımsız olan bütün demokratik partiler, anayasanın belirlediği sınırlar içinde özgürce siyaset yapma, bağımsızca örgütlenme ve hukuki eşitlik haklarına sahiptirler. ÇKP, demokratik partilerle “uzun vadede bir arada yaşama, birbirini denetleme, birbirine içten davranma, kader birliği içinde olma” ilkeleri doğrultusunda işbirliği yapıyor.

  Çin’deki bütün demokratik partiler, “muhalefet partileri” değil, siyasete katılım partileridir. Demokratik partiler, devletin önemli politikalarının ve çizgilerin saptanmasına, devlet yöneticilerinin belirlenmesine, devletin yönetimine, yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasına katılma haklarına sahiptirler.

  ÇKP, önemli önlemler almadan veya halkın yaşamını ilgilendiren önemli konularda karar vermeden önce hep demokratik partilerle ve “demokrasi yanlısı partisizlerle” görüşmeler yaparak onların görüşlerini dinledikten sonra politika belirler. Devlet siyasetine daha iyi şekilde katılmaları, devlet işlerini daha iyi tartışmaları ve denetim rolünü daha iyi yerine getirmeleri için demokratik partiler ve demokrasi yanlısı partisizler, devletin yetki organı olan her düzeydeki Halk Meclisleri, Daimi Komiteler ve Daimi Komisyonlar’da belirli oranlarda temsil ediliyor. Demokratik partiler ve demokrasi yanlısı partisizlerin rolleri, Halk Siyasi Danışma Konferansları’nda ön plana çıkıyor. Demokratik partililer ve demokrasi yanlısı partisizler, çeşitli düzeylerdeki hükümet ve adalet makamlarının yöneticiliklerine getirilebiliyor.

  Çok Partili İşbirliği ve Siyasi Danışma Sistemi’nin başlıca biçimleri şunlardır: 1. Halk Siyasi Danışma Konferansları. Halk Siyasi Danışma Konferansları, demokratik partiler, halk toplulukları ve toplumun bütün kesimlerinin temsilcilerinin siyasete katıldıkları ve devlet işlerini tartıştıkları önemli kurumlardır. 2. ÇKP’nin merkez komitesi ile bütün kademelerdeki komiteleri tarafından demokratik partiler ve partisiz şahsiyetlerin katılımıyla düzenlenen toplantılar. Bu toplantıda önemli gelişmeler hakkında bilgi verilir, önemli çizgi ve politikalar, devlet ve yerel hükümetlerin yönetici adayları, Halk Meclisi ve Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın oluşumu gibi konularda görüşleri alınır. 3. Demokratik partililerin halk temsilcileri sıfatıyla çeşitli kademelerdeki Halk Meclisleri’nde yer almaları. 4. Demokratik partilerin mensuplarının Çin Devlet Konseyi, bakanlıklar ve komiteler, ilçe ve üzeri mahalli yönetimlerde görev yapmaları. 5. Belirli koşullara sahip demokratik partililerin savcılık ve yargı organlarının yöneticiliklerine getirilmesi.

 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:09 am

Çin Ulusal Halk Meclisi


中国国际广播电台

  Halk Meclisi sistemi, Çin'in köklü siyasi sistemidir. Çin'in en yüksek yetki organı olan Çin Ulusal Halk Meclisi, ülkedeki bütün eyalet, özerk bölge, merkeze doğrudan bağlı şehir, özel idari bölge ile silahlı kuvvetlerin temsilcilerinden oluşuyor, devletin yasama yetkisini kullanıyor ve devletin siyasi yaşamındaki önemli konular hakkında karar veriyor.

  Çin Ulusal Halk Meclisi'nin başlıca görev ve yetkileri şunlardır: Anayasada değişiklik yapmak, anayasanın uygulanmasını denetlemek, ceza kanunu, medeni kanun, devlet organlarıyla ilgili yasalar ve diğer temel yasaları saptamak ve değiştirmek; ulusal ekonomik ve toplumsal gelişme planlarını, bu planların uygulanmasıyla ilgili raporları, devletin bütçesini ve bütçe uygulanmasıyla ilgili raporları incelemek ve onaylamak; eyalet, özerk bölge ve merkeze doğrudan bağlı şehirlerin yapısını onaylamak, özel idari bölgelerin kuruluşu ve yönetimini belirlemek; savaş ve barış konularında karar vermek; devletin en üst düzey yönetim organlarının yöneticilerini seçmek ve tayin etmek, bu kapsamda Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi üyelerini, cumhurbaşkanını, cumhurbaşkanı yardımcısını, Merkezi Askeri Komisyon Başkanı’nı, Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı’nı ve Yüksek Halk Savcılık Başkanı’nı seçmek, başbakan ve devlet konseyinin diğer üyeleriyle merkezi askeri komisyonun üyelerini belirlemek. Ulusal Halk Meclisi, söz konusu yöneticileri görevden azletme yetkisine de sahiptir.

  Görev süresi beş yıl olan Çin Ulusal Halk Meclisi Genel Kurulu, yılda bir toplanır. Toplantı dışındaki sürelerde daimi organı olan Daimi Komite, devletin yüksek yetkilerini kullanır. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi, başkan, başkan yardımcıları, genel sekreter ve üyelerden oluşur.

  Çin’deki yasalar, Ulusal Halk Meclisi ve Daimi Komite’nin, Devlet Konseyi ve birimlerinin, yerel yönetimler, etnik özerkliğin uygulandığı birimler, özel ekonomik bölgeler ile özel idari bölgeler tarafından hazırlanan yasalardan oluşur.


 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:09 am

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı:


中国国际广播电台

  Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK), Çin halkının birleşik vatanseverlik cephesidir. Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğinde çok partili işbirliği ve siyasi danışmanın yapıldığı bir kuruluş olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı, aynı zamanda Çin’in siyasi yaşamında sosyalist demokrasinin önemli bir örgütleniş biçimidir. Dayanışma ve demokrasi, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın iki ana konusudur.

  Görev süresi beş yıl olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi, Çin Komünist Partisi (ÇKP), demokratik partiler, partisiz şahsiyetler, halk örgütleri, bütün azınlık etnik gruplar, çeşitli sosyal kesimler, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde, Macao Özel İdari Bölgesi’nde ve Taiwan’da yaşayan vatandaşlar ile yabancı ülkelerden vatana dönen Çinli göçmenlerin temsilcileri ve özel davetlilerden oluşur.

  Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi ve yerel komitelerinin başlıca görevleri arasında siyasi danışma, demokratik denetim, siyasi tartışma ve devlet işlerine katılım yer alıyor.

  Siyasi danışma, devletin ve yerel yönetimlerin önemli politikaları ve çizgileriyle, siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal yaşamdaki önemli konularda alınacak kararlar üzerinde istişare yapmak ve kararların uygulanması sırasında yaşanan önemli sorunları tartışmaktır. Çin Halk Siyasi Danışma Ulusal Komitesi ve yerel komiteleri, Çin Komünist Partisi (ÇKP), Halk Meclisi Daimi Komiteleri, halk hükümetleri, demokratik partiler ve halk örgütlerinin önergeleri doğrultusunda çeşitli parti ve örgütlerin yöneticileri, çeşitli toplumsal kesim ve etnik grupların temsilcilerinin katılımıyla toplantılar düzenleyerek görüşlerine danışabilir veya adı geçen birimlere ilgili önemli sorunları istişarelere sunmayı önerebilir.

  Demokratik denetim, devletin anayasası, yasaları ve yönetmelikleriyle önemli politika ve çizgilerin uygulanmasını, devlet organları ve çalışanlarının çalışmalarını öneri ve eleştiri yoluyla denetlemektir.

  Siyaseti tartışma ve devlet işlerine katılım, siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal yaşamda ortaya çıkan önemli sorunlarla halkı geniş şekilde ilgilendiren sorunlar üzerinde araştırma yapmak, toplumdaki gerçek durumları ve halkın arzularını duyurmak, istişare ve tartışma yapmak, aynı zamanda araştırma raporları, öneri, önerge veya başka biçimlerle ÇKP ve devlet organlarına görüşleri bildirmektir.

  Eylül 1949’da düzenlenen Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi 1. Genel Toplantısı, Ulusal Halk Meclisi’nin yetki ve yükümlülüklerini yerine getirerek bütün vatandaşların adına Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilân etti, böylece önemli bir tarihi rol oynadı. 1. Çin Ulusal Halk Meclisi’nin 1954’de toplanmasından sonra Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi, artık Ulusal Halk Meclisi’nin yetki ve yükümlülüklerini yerine getiren bir örgüt değil, Çin’deki en geniş kapsamlı vatanseverlik birleşik cephesinin örgütleniş biçimi olarak varlığını sürdürüyor ve ülkenin siyasi ve toplumsal yaşamıyla dostluğa dayalı dış temaslarında etkin faaliyetler gerçekleştirerek önemli katkılarda bulunuyor. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi, Mart 2004’e kadar dünyada 101 ülkenin 170 kuruluşu, sekiz uluslararası ve bölgesel örgütle düzenli ilişkiler kurarak dostluk temaslarında bulundu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:10 am

Devlet Konseyi, Bakanlıklar ve Komisyonlar


中国国际广播电台

Devlet Konseyi

  Çin’in merkezi halk hükümeti olan Çin Devlet Konseyi, en yüksek devlet idari organıdır. Çin Devlet Konseyi, Çin Ulusal Halk Meclisi ve Daimi Komitesi tarafından hazırlanan yasaları ve onaylanan kararları uygular, Çin Ulusal Halk Meclisi ve ÇUHM Daimi Komitesi’ne karşı sorumludur ve çalışmaları konusunda meclise ve meclis daimi komitesine rapor verir. Devlet Konseyi, yetki ve yükümlükleri çerçevesinde idari önlemler alma, idari yönetmelikleri hazırlayıp yürürlüğe koyma, karar ve emir verme yetkilerine sahiptir. Devlet Konseyi, başbakan, başbakan yardımcıları, devlet müşavirleri, bakanlar, komisyon başkanları, sayıştay başkanı ve genel sekreterden oluşur.

  Çin’in şu andaki başbakanı Wen Jiabao’dur.

  Çin Devlet Konseyi, bugün Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Devlet Kalkınma ve Reform Komisyonu, Eğitim Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bilimi, Teknolojisi ve Sanayii Komisyonu, Devlet Etnik İşler Komisyonu, Kamu Güvenlik Bakanlığı, Devlet Güvenlik Bakanlığı, Teftiş Bakanlığı, Sivil İşler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Personel İşleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Demir Yolları Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Toprak ve Kaynaklar Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, Bilişim Bakanlığı, Su İşleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Devlet Nüfus ve Aile Planlama Komisyonu, Çin Halk Bankası ve Sayıştay olmak üzere toplam 28 birimden oluşur.

Dışişleri Bakanlığı

  Dışişleri Bakanlığı, Devlet Konseyi’nin devletin dış politikalarını uygulayan ve günlük diplomatik çalışmalardan sorumlu olan organıdır. Dışişleri Bakanlığı, diplomatik çalışmaları ülke ve hükümet adına yönetir. Dışişleri Bakanlığı’nın başlıca görevleri şunlardır: Devletin dış politikaları ve kararlarını yayımlamak, diplomatik belgeleri ve açıklamaları duyurmak; diplomatik görüşmeler ve girişimlerde bulunmak, anlaşma ve protokol gibi diplomatik belgeleri imzalamak; Birleşmiş Milletler (BM) ve hükümetlerarası toplantılara ve uluslararası örgütlerin faaliyetlerine katılmak; yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri, konsoloslukları ve ilgili temsil organlarını kurmak, yabancı ülkelerde Çin vatandaşlarını yönetmek, devlet konseyinin bütün birimlerinin dış ilişkileri organlarıyla bütün eyalet, özerk bölge, merkeze doğrudan bağlı şehirlerin dış temaslarına rehberlik etmek, organize etmek ve koordine etmek, diplomatların eğitimi ve yönetimini yerine getirmek.

  Çin’in şu andaki Dışişleri Bakanlı Li Zhaoxing’dir.

Devlet Kalkınma ve Reform Komisyonu

  Devlet Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun başlıca görevleri şunlardır: Ulusal ekonomik ve toplumsal gelişme stratejilerini, yıllık, orta ve uzun vadeli planları saptamak ve uygulanmasını organize etmek; ülke içi ve dışındaki ekonomik gelişmeleri inceleyerek analiz etmek ve makro ekonomiyle ilgili tahmin ve erken uyarı yapmak; devletin ekonomik güvenliğini ilgilendiren önemli konuları inceleyerek makro denetim ve düzenleme politikaları hakkında öneri sunmak, ekonomi ve toplum gelişmeleri arasında uyum ve koordinasyon sağlamak; önemli ve büyük projelerle üretici güçlerin dağılımını planlamak; devlet maliyesinden yapılanma için ayrılan sermayeleri düzenlemek, yapılanmaya yönelik yabancı kredilerin ve politik nitelikli kredilerin kullanımına rehberlik etmek ve denetlemek; sabit sermayeye yönelik hükümet dışı yatırımları yönlendirmek; yabancı sermayenin değerlendirilmesini ve ülke dışı yatırımların stratejik hedef ve politikalarını belirlemek; devlet bütçesiyle finanse edilen yapılanma projeleriyle önemli inşaat projeleri, önemli yabancı yatırım projeleri, ülke dışındaki kaynak değerlendirme projeleri ve yüklü miktarda döviz gerektiren yatırım projelerini incelemek ve düzenlemek; ulusal ekonomi, toplumsal gelişme, ekonomik yapısal reform ve dışa açılma konularındaki idari yönetmelik ve kuralları hazırlamak, ilgili yasa ve idari yönetmeliklerin hazırlanması ve uygulanmasına katılmak vb.

  Devlet Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun şu andaki başkanı Ma Kai’dir.

Ticaret Bakanlığı

  Mart 2003’te kurulan Ticaret Bakanlığı’nın başlıca görevleri şunlardır:

  Ülke içi ve ülke dışı ticaret ile uluslararası ekonomik işbirliğinin gelişme stratejileri, ilkeleri ve politikalarıyla ülke içi ve ülke dışı ticareti, uluslararası ekonomik işbirliği ve yabancı yatırımları ilgilendiren yasa ve yönetmelikleri hazırlamak; iç ticaretin gelişme planlarını hazırlamak, dolaşım sistemindeki reform önerilerini belirlemek, kent ve köylerdeki pazarları kurup geliştirmek; pazar işleyişine ve dolaşıma çekidüzen veren, pazarlardaki tekeli ve bölgesel korumacılığı kıran birleşik, açık, rekabetçi ve düzene dayalı pazar sistemini kurmak ve mükemmelleştirmek; pazar işleyişini ve arz-talep dengesini izleyerek ve analiz ederek önemli tüketim mallarının pazar denetimi ile önemli üretim malzemelerinin dolaşım yönetimi sisteminin işleyişini organize etmek; ithalat ve ihracat rejimiyle ithalat ve ihracat mallarının listesini belirlemek, ithalat ve ihracat kotalarının planlamasını yapmak, kotaları ve izin belgelerini dağıtmak; ithalat ve ihracat kotalarının ihalelerini düzenleyen politikaları belirleyip uygulamak; anti-damping, anti-sübvansiyon, koruma tedbirleri ve ticaret adaletini ilgilendiren diğer çalışmaları koordine etmek, adil ticaretle ilgili erken uyarı mekanizmasını oluşturmak, dış ticaretin milli sektörlere verdiği zararları araştırmak; yabancı ülkelerde Çin menşeli mallara karşı açılan anti-damping, anti-sübvansiyon, koruma tedbirleri davalarına katılmak ve ilgili diğer çalışmaları koordine etmek ve yön vermek.

  Çin’in şu andaki Ticaret Bakanı Bo Xilai’dir.


 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:11 am

Merkezi Askeri Komisyon


中国国际广播电台

  Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Askeri Komisyonu, ÇKP liderliğindeki en yüksek askeri komuta merciidir. ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu, başkan, başkan yardımcıları ve üyelerden oluşur. ÇKP Merkez Komitesi tarafından kararlaştırılan Merkezi Askeri Komisyon, başkanlık sistemiyle yönetilir ve ülkedeki bütün silahlı kuvvetlere doğrudan komuta eder.

  Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu, devletin askeri komuta mercii olarak tüm ülkedeki silahlı kuvvetleri yönetir. Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu, başkan, başkan yardımcıları ve üyelerden oluşur. Başkanlık sistemiyle yönetilen Merkezi Askeri Komisyon’un başkanı, Ulusal Halk Meclisi (UHM) tarafından seçilir ve UHM ve Daimi Komitesi’ne karşı sorumludur. Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu’nun görev süresi beş yıldır, ancak üst üste seçilmesinde bir sınırlama yoktur.

  Çin’in silahlı kuvvetleri, Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Çin Halk Silahlı Polis Birliği ve Halk Milisleri’nden oluşur. Halk Kurtuluş Ordusu, ülkenin daimi ordusudur. Silahlı Polis Birliği, devletin verdiği güvenliği koruma görevlerini yerine getirir ve toplumsal düzeni korumakla yükümlüdür. Halk milisleri, üretimden ayrılmayan kitlesel silahlı örgüttür.

  ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu’nun şu andaki başkanı Hu Jintao’dur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:11 am

Halk Mahkemeleri


中国国际广播电台

  Halk mahkemeleri, ülkenin yargı merciidir. Devlet düzeyinde kurulan En Yüksek Halk Mahkemesi’nin yanı sıra eyalet, özerk bölge ve merkeze doğrudan bağlı şehirlerde yüksek halk mahkemeleri, daha alt birimlerde de orta ve taban mahkemeleri kurulur. Ülkenin en yüksek yargı organı olan En Yüksek Halk Mahkemesi, yargı yetkisini bağımsız olarak kullanır, aynı zamanda bütün kademelerdeki yerel halk mahkemeleri ve mesleki halk mahkemelerinin yargı çalışmalarını denetleyen en yüksek kurumdur. En Yüksek Halk Mahkemesi, Ulusal Halk Meclisi ve Daimi Komitesi’ne karşı sorumludur ve çalışmalarını meclise ve meclis daimi komitesine rapor eder. En Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı, başkan yardımcıları ve yargı komitesi üyeleri, Ulusal Halk Meclisi tarafından tayin edilir.

  En Yüksek Halk Mahkemesi’nin başlıca görevleri şunlardır: Yerel mahkemelerin yargı kararlarını, mahkeme kararlarına yapılan itirazları ve temyiz davalarını, En Yüksek Halk Savcılığı’nın yargı denetimi usulüne göre açtığı temyiz davalarını inceleyerek karara bağlamak; ölüm cezalarını onaylamak; bütün kademelerdeki yerel halk mahkemelerinin hukuki bağlayıcılığı yerine getirilmiş biçimde verdiği, ancak yanlışlığı tespit edilen yargı kararlarına karşı yeniden yargılama emri vermek; ceza kanununda açık hükümlere bağlanmayan suçlarda uygulanan karineleri incelemek; yargı sürecinde somut yasaların kullanımına izah getirmek vb.

  Çin’in En Yüksek Halk Mahkemesi’nin şu andaki başkanı Xiao Yang’dır.


 

 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:12 am

ÇİNDE SİYASET Jianchayuannf5
Halk Savcılıkları


中国国际广播电台

  Halk Savcılıkları, devletin hukuki denetim organlarıdır. Halk Savcılıkları, soruşturma yetkisini kullanarak sorumluluklarını yerine getirir. Halk Savcılıkları, vatan hainliği, bölücülük ve diğer önemli suç olaylarında soruşturma hakkını kullanır; kamu güvenlik kurumları tarafından hakkında soruşturma açılan olayları inceler, tutuklama emri çıkarıp çıkarmama ve dava açıp açmama konusunda karar verir; cezai suçlarda kamu adına dava açar veya davayı destekler; kamu güvenlik kurumları, halk mahkemeleri, hapishaneler, nezarethaneler ve ıslah evlerinin faaliyetlerinin hukuka uygun olup olmadığını denetler.

  Halk Savcılıkları, halk mahkemelerinin bağımsız yargı yetkisine benzer şekilde soruşturma yetkisini bağımsız olarak kullanır ve hiçbir idari organ, sosyal topluluk veya bireyin müdahalesini tanımaz. Bütün vatandaşlar yasaların önünde eşittir. En Yüksek Halk Savcılığı, çeşitli kademelerdeki yerel halk savcılıkları ve askeri savcılık gibi mesleki halk savcıları olarak adlandırılan halk savcılıkları, taban, orta, yüksek ve en yüksek olmak üzere dört kademeye ayrılır. Devletin en yüksek denetim organı olan En Yüksek Halk Savcılığı, devlet adına denetim yetkisini kullanır, Ulusal Halk Meclisi ve Daimi Komitesi’ne doğrudan sorumludur. Her düzeydeki halk savcılıkları ve mesleki halk savcılıklarını yöneterek hukuki denetim görevini yerine getirmek, devletin yasalarının bütünlüğünü ve doğru uygulanmasını güvence altına almak, En yüksek Halk Savcılığı’nın başlıca görevleridir.

  Çin En Yüksek Halk Savcılığı’nın şu andaki başkanı Jia Chunwang’dır.

 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:19 am

Çin Komünist Partisi


中国国际广播电台


  Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin’deki işçi sınıfının, aynı zamanda Çin halkı ve Çin ulusunun öncü takımıdır. Çin’e özgü sosyalizm davasının çekirdek lideri olan ÇKP, Çin’de ilerici üretici güçlerin gelişme ihtiyacını, ilerici kültürün ilerleme yönünü ve en geniş halk kitlesinin temel çıkarlarını temsil etmektedir.
MAO GENÇLİĞİ

ÇİNDE SİYASET 150pxmaoyoung121oc4



  ÇKP’nin en yüksek ülküsü ve nihai hedefi Komünizm’i gerçekleştirmektir. ÇKP tüzüğünde, Marksizm, Leninizm, Mao Zedong Düşüncesi, Deng Xiaoping Teorisi ve “Üç Temsil” düşüncesinin partinin hareket rehberi olduğu hükmü yer alıyor.

  Temmuz 1921’de kurulan ÇKP, 1921-1949 döneminde Çin halkına önderlik ederek ve çetin mücadeleler vererek emperyalizm, feodalizm ve bürokratik kapitalizmin yönetimini yıktı, Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurdu. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra ÇKP, ülkede yaşayan bütün etnik gruplardan vatandaşlara önderlik ederek devletin bağımsızlığını ve güvenliğini korudu, Çin toplumunun yeni demokrasiden sosyalizme geçişini başarıyla gerçekleştirdi, planlı ve geniş çaplı sosyalist inşayı başlattı, Çin ekonomisi ve kültüründe eşi görülmez atılımların gerçekleşmesini sağladı.

  Çin’de üretim araçlarıyla ilgili özel mülkiyet sisteminde gerçekleştirilen sosyalist reformun 1956 yılında tamamlanmasının ardından ÇKP, deneyim yetersizliği nedeniyle sosyalist yapılanma sürecinde bazı hatalar yaptı, 1966-1976 döneminde de “Kültür Devrimi” gibi ülke genelini etkileyen uzun süreli ve ciddi bir yanlışlık içinde oldu.

  “Kültür Devrimi”nin Ekim 1976’da sona ermesiyle Çin, yeni bir gelişme dönemine girdi. 1978 yılının sonunda düzenlenen Çin Komünist Partisi 11. Kongresi Üçüncü Genel Toplantısı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin tarihinde derin önem taşıyan bir dönüm noktası oldu. ÇKP, 1979 yılından itibaren Deng Xiaoping’in ortaya koyduğu reform ve dışa açılma politikasını uygulamaya başladı. Bu politikanın uygulamaya konulmasından bu yana, Çin’in ulusal ekonomik ve toplumsal gelişmesinde dünyanın dikkatini toplayan başarılar elde edildi, ülke çehresinde yerden göğe kadar büyük değişiklikler görüldü. 1979’dan bu yana geçen süre, hem Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra en hızlı gelişmelerin kaydedildiği bir dönem olduğu gibi halkın en çok kazanç elde ettiği bir dönem de oldu.

  ÇKP, dış ilişkileri etkin şekilde geliştirerek Çin’in reform, dışa açılma ve modernleşme inşası için elverişli bir uluslararası ortam yaratmak için yoğun çaba harcıyor. ÇKP, uluslararası işlerde bağımsız ve barışçı dış politikayı kararlılıkla izledi, Çin’in bağımsızlığı ve egemenliğini korudu, hegemonyacılığa ve kuvvet siyasetine karşı çıkarak dünya barışını korudu, insanlığın ilerleyişini hızlandırdı. ÇKP, birbirinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı, birbirine saldırmama, birbirinin içişlerine karışmama, eşitlik, karşılıklı yarar ve barış içinde bir arada yaşama beş ilkesi temelinde tüm dünya ülkeleriyle olan ilişkilerini geliştirdi. ÇKP, bağımsızlık, tam eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin içişlerine karışmama şeklindeki dört ilke doğrultusunda dünyadaki bütün ülkelerin siyasi partileriyle dostluk ilişkileri kurup geliştirdi. ÇKP, bugün dünyanın 120’den fazla ülkesindeki 300’den fazla siyasi partiyle dostluk temasları sürdürüyor.

  ÇKP, programı ve tüzüğü doğrultusunda demokratik kolektivizm ilkesi temelinde örgütlenen bir bütünlüktür. Çin Komünist Partisi Tüzüğü uyarınca, 18 yaşını dolduran bütün Çinli işçi, köylü, asker, aydın ve diğer toplumsal sınıfların ilerici üyeleri, ÇKP’nin programı ve tüzüğünü kabul ederek partinin bir örgütüne katılmak, bu örgütte aktif olarak çalışmak, partinin kararlarını uygulamak ve üyelik aidatını vermek istedikleri durumunda, ÇKP’ye katılım başvurusunda bulunabilirler.

  ÇKP’nin merkezi örgütleri, Ulusal Kongre, Merkez Komitesi, Merkez Komitesi Siyasi Bürosu, Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi, Merkez Komitesi Sekreterliği, Merkezi Askeri Komisyon ve Merkezi Disiplin Denetleme Komitesi’dir. ÇKP Ulusal Kongresi, beş yılda bir toplanır. Kongre dışındaki dönemlerde merkez komitesi, ÇKP’nin en yüksek yönetim organı görevini yerine getirir.

  ÇKP’nin 70 milyona yakın üyesi var. Hu Jintao, ÇKP Genel Sekreteri’dir.
 
ÇİNDE SİYASET 210pxchairmanmao66tv3
ÇİNDE SİYASET 210pxchairmanmao66tv3.099fed9547
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 5:19 am

Çin’deki demokratik partiler


中国国际广播电台


  Çin’de Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yanı sıra demokratik partiler olarak adlandırılan sekiz siyasi parti daha var. Bu partiler, Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi, Çin Demokrasi Birliği, Çin Demokratik Yapılanma Birliği, Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği, Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi, Çin Zhigongdang Partisi, Üç Eylül Cemiyeti, Taiwan Demokratik Özerklik Birliği’dir. Çoğunluğu Çin Halkının Japon Saldırganlara Karşı Direniş Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında kurulupp adım adım gelişen bu demokratik partiler, siyasette ÇKP’in liderliğini destekliyorlar. Bu, demokratik partilerin ÇKP ile uzun vadeli süreli işbirliği ve ortak mücadele sürecinde yaptıkları tarihi bir seçimdir. Demokratik partiler, anayasada belirlenen siyasi özgürlüğe, bağımsız örgütlenme hakkına ve hukuki eşitliğe sahiptirler. ÇKP, demokratik partilerle işbirliğinde “uzun vadeli bir arada yaşama, birbirini denetleme, birbirine içten davranma ve kader birliği” ilkelerini izliyor.

  Demokratik partiler muhalefet partileri değil, devlet işlerine katılan partilerdir. Bugün Çin’de her düzeydeki halk meclislerinin daimi komiteleri, halk siyasi danışma konferansı komiteleri, hükümet organlarıyla ekonomi, kültür, eğitim, teknoloji yönetimlerinde çok sayıda demokratik partili yöneticilik yapıyor. Örneğin, sekiz demokratik partinin başkanları, Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi’nde başkan yardımcılığı görevlerini üstleniyorlar. Bununla birlikte demokratik partilerin üye sayısı da hızla artıyor. Ülkenin bütün eyalet, özerk bölge, merkeze doğrudan bağlı şehir ve büyük ve orta ölçekli şehirlerinde demokratik patilerin yerel örgütleri ve taban örgütleri faaliyet göstermektedir.

Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi

  Çin Kuomindang Partisi Devrim Komitesi, 1 Ocak 1948’de Çin Guomindang Parti’nin demokrasi yanlısı üyeleri ve diğer yurtsever şahsiyetler tarafından kuruldu. Bir siyasi ittifak niteliğinde olan Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi, Çin’e özgü sosyalizm inşası ve ülkenin birleşme davası için çaba harcayan bir siyasi partidir. Üye sayısı 65 bin olan Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi Merkez Komitesi Başkanı He Luli’dir.

Çin Demokrasi Birliği

  Mart 1941’de “Çin Demokratik Parti ve Topluluklar Birliği” adıyla kurulan Çin Demokrasi Birliği, 1944 yılında bugünkü adını aldı. Sosyalizme hizmet eden bir siyasi parti olan Çin Demokrasi Birliği, başta kültür ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren aydınlar olmak üzere sosyalist emekçiler ve sosyalizmi destekleyen yurtseverlerin siyasi birliği olma özelliğini de taşıyor. Üye sayısı 156 bin olan Çin Demokrasi Birliği Merkez Komitesi Başkanı Ding Shisun’dur.

Çin Demokratik Yapılanma Birliği

  Aralık 1945’te kurulan Çin Demokratik Yapılanma Birliği’nin üyelerinin büyük çoğunluğu, yurtsever sanayici, işadamları ve onlarla bağlantısı olan aydınlardır. Üye sayısı 85 bin olan Çin Demokratik Yapılanma Birliği Merkez Komitesi Başkanı Cheng Siwei’dir.

Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği

  Aralık 1945’te kurulan Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği’nin üyelerinin büyük çoğunluğu, eğitim, kültür, yayıncılık, bilim ve diğer alanlarda faaliyet gösteren orta ve yüksek düzeyli aydınlardır. Üye sayısı 81 bin olan Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği Merkez Komitesi Başkanı Xu Jialu’dur.

Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi

  Ağustos 1930’da kurulan Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi, başta tıp, sağlık, bilim, teknoloji, kültür ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren orta ve yüksek düzeyli aydınlar olmak üzere sosyalist emekçiler ve sosyalizmi destekleyen yurtseverlerin siyasi birliğidir. Üye sayısı 80 bin üzerinde olan Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi Merkez Komitesi Başkanı Jiang Zhenghua’dır.

Çin Zhigongdang Partisi

  Ekim 1925’te kurulan Çin Zhigongdang Partisi, vatana dönen Çinli göçmenler ve yakınlarından oluşan bir demokratik partidir. Üye sayısı 20 bin üzerinde olan Çin Zhigongdang Partisi Merkez Komitesi Başkanı Luo Haocai’dir.

Üç Eylül Cemiyeti

Mayıs 1946’da kurulan Üç Eylül Cemiyeti, bilim, teknoloji, kültür, eğitim, tıp ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren orta ve yüksek düzeyli aydınlardan oluşan bir partidir. Üye sayısı 80 bin üzerinde olan Üç Eylül Cemiyeti Merkez Komitesi Başkanı Han Qide’dir.

Taiwan Demokratik Özerklik Birliği

Kasım 1947’de kurulan Taiwan Demokratik Özerklik Birliği, Çin’in ana kesiminde yaşayan Taiwanlı sosyalist emekçiler ve sosyalizmi destekleyen yurtseverlerin siyasi birliğidir. Üye sayısı 1800 üzerinde olan Taiwan Demokratik Özerklik Birliği Merkez Komitesi Başkanı Zhang Kehui’dir.
 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 6:03 am

ÇİNDE SİYASET Hjtut8
Hu Jintao


中国国际广播电台



  

Aralık 1942’de Anhui eyaletinin Jixi ilçesinde doğan Hu Jintao, Nisan 1964’te Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Temmuz 1965’te Tsinghua Üniversitesi Sulama Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Hu Jintao, mühendistir.

Hu Jintao, şu an ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreterliği, ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkanlığı, Çin Cumhurbaşkanlığı ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Hu Jintao, 1992-1993 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyesi ve Merkez Komitesi sekreteri; 1993-1998 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyesi ve Merkez Komitesi Sekreteri ve ÇKP Merkezi Parti Okulu Rektörü; 1998-1999 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyesi ve Merkez Komitesi Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ÇKP Merkezi Parti Okulu Rektörü; 1999-2002 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyesi ve Merkez Komitesi sekreteri, ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı ve ÇKP Merkezi Parti Okulu Rektörü; 2002-2003 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreterliği, ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı ve ÇKP Merkezi Parti Okulu Rektörü; 2003-2004 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı, ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı, Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı; 2004-2005 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı, ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı, Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı gibi görevlerde bulunmuştur.

Hu Jintao, 2005 yılından beri ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreterliği, ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkanlığı, Çin Cumhurbaşkanlığı ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Askeri Komisyonu Başkanlığı’nı yürütmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 6:05 am

ÇİNDE SİYASET Wbgaf6
Wu Bangguo


中国国际广播电台





Temmuz 1941’de Anhui eyaletinin Feidong ilçesinde doğan Wu Bangguo, Nisan 1964’te Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Tsinghua Üniversitesi Radyo Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Wu Bangguo, Eylül 1966’da çalışmaya başladı.

ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyesi olan Wu Bangguo, şu an 10. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanlığı’nı ve ÇKP Ulusal Halk Meclisi Komitesi Sekreterliği’ni yürütmektedir.

Wu Bangguo, 1994-1995 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri; 1995-1997 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı; 1997-1998 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı; 1998-1999 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı ve ÇKP Merkezi Büyük Kamu İşletmeleri Çalışma Komitesi Sekreteri; 1999-2002 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı, ÇKP Devlet Konseyi Komitesi üyesi ve Merkezi Büyük Kamu İşletmeleri Çalışma Komitesi Sekreteri; 2002-2003 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı, ÇKP Devlet Konseyi Komitesi üyesi ve Merkezi Büyük Kamu İşletmeleri Çalışma Komitesi Sekreteri gibi görevler üstlenmiştir.

Wu Bangguo, ÇKP 12 ve 13. Merkez Komitesi’nin yedek üyesi, 14, 15 ve 16. Merkez Komitesi’nin üyesi, 14 ve 15. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, 16. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve daimi üyesi görevlerinde bulunmuştur. ÇKP 14. Merkez Komitesi Dördüncü Genel Toplantısı’nda ÇKP Merkez Komitesi Sekreterliği’ne seçilmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 6:09 am

ÇİNDE SİYASET Wjblw1
Wen Jiabao


中国国际广播电台




  

Eylül 1942’de Tianjin şehrinde doğan Wen Jiabao, Nisan 1965’te Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Eylül 1967’de çalışma yaşamına başlayan Wen Jiabao, Çin Jeoloji Akademisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü lisansüstü mezunudur.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi olan Wen Jiabao, şu anda Çin Başbakanlığı görevini de yürütmektedir.

Wen Jiabao, 1982-1983 Jeoloji ve Maden Kaynakları Bakanlığı’na bağlı Politika ve Yasa Araştırma Ofisi Başkanı, 1983-1985 Jeoloji ve Maden Kaynakları Bakan Yardımcısı, ÇKP’nin Jeoloji ve Maden Kaynakları Bakanlığı Komitesi Yardımcı Sekreteri, 1985-1986 ÇKP Merkez Komitesi Özel Kalem Müdür Yardımcısı, 1986-1987 ÇKP Merkez Komitesi Özel Kalem Müdürü, 1987-1992 ÇKP Merkez Komitesi’nin yedek sekreteri ve Merkez Komitesi Özel Kalem Müdürü, 1992-1993 ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun yedek üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri, Merkez Komitesi Özel Kalem Müdürü, 1993-1997 ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun yedek üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri, 1997-1998 ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri,

1998-2002 ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri, Çin Başbakan Yardımcısı, ÇKP’nin Devlet Konseyi Komitesi üyesi, ÇKP Merkez Komitesi’ne bağlı Merkezi Finans Çalışmaları Komitesi Sekreteri, 2002-2003 ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun daimi üyesi, Çin Başbakan Yardımcısı, ÇKP’nin Devlet Konseyi Komitesi üyesi, ÇKP Merkez Komitesi’ne bağlı Merkezi Finans Çalışmaları Komitesi Sekreteri görevlerinde bulunmuştur.

Wen Jiabao, 2003 yılından beri ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun daimi üyeliğini, Çin Başbakanlığı’nı ve ÇKP’nin Devlet Konseyi Komitesi üyeliğini yürütmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 6:23 am

ÇİNDE SİYASET Jqltv7
Jia Qinglin


中国国际广播电台




  

Mart 1940’ta Hebei eyaletinin Botou ilçesinde doğan Jia Qinglin, Aralık 1959’da Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Ekim 1962’de çalışma yaşamına başlayan Jia Qinglin, Hebei Mühendislik Akademisi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olarak yüksek mühendis olmuştur.

Jia Qinglin, şu an ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyeliği, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 10. Ulusal Komitesi Başkanlığı ve ÇKP’nin ÇHSDK Komitesi Sekreterliği’ni yürütmektedir.

Jia Qinglin, 1997-1999 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, ÇKP Beijing Komitesi Sekreteri ve Beijing Belediye Başkanı; 1999-2002 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve ÇKP Beijing Komitesi Sekreteri; 2002-2003 yılları arasında da ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi gibi görevlerde bulunmuştur.

Jia Qinglin, ÇKP 14, 15, ve 16. Merkez Komitesi üyesi, 15. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, 16. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve daimi üyesi ile 10. ÇHSDK Daimi Komitesi Başkanı görevlerini de üstlenmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 6:53 am

ÇİNDE SİYASET Lccmp8
Li Changchun


中国国际广播电台




  

Şubat 1944’te Liaoning Eyaleti’nin Dalian kentinde doğan Li Changchun, Eylül 1965’te Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Eylül 1966’da çalışma yaşamına başlayan Li Changchun, Harbin Sanayi Üniversitesi Elektrik Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur.

Li Changchun, şu anda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyeliğini yürütmektedir.

Li Changchun, 1997-1998 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, ÇKP Henan Komitesi Sekreteri ve Henan Eyaleti Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı; 1998-2002 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve ÇKP Guangdong Komitesi Sekreteri gibi görevlerde bulunmuştur. Li Changchun, 2002 yılında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyeliğine seçilmiştir.

Li Changchun, ÇKP 12. Merkez Komitesi yedek üyesi; 13, 14, 15, ve 16. Merkez Komitesi üyesi; 15 ve 16. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi gibi görevlerde de bulunmuştur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 6:58 am

Xi Jinping
Haziran 1953’te Sha’anxi eyaletinin Fuping ilçesinde doğan Xi Jingping, Ocak 1974’te Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Ocak 1969’da çalışma yaşamına başladı. Tsinghua Üniversitesi Kültürel ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin Maksizm Teorisi ve Siyaset Bölümü lisansüstü mezunu olan Xi Jinping, hukuk doktorası sahibidir.

Xi Jinping, şu an Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyeliği, ÇKP Merkez Komitesi Sekreterliği’ni yürütmektedir.

ÇKP 17. Merkez Komitesi tarafından Siyasi Büro daimi üyeliğine seçilen Xi Jinping, ÇKP 15. Merkez Komitesi yedek üyesi ve 16. Merkez Komitesi üyesi gibi görevlerde bulunmuştur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 7:04 am

Li Keqiang
Temmuz 1955’te Anhui eyaletinin Dingyuan ilçesinde doğan Li Keqiang, Mayıs 1976’da Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Mart 1974’te çalışma yaşamına başlayan Li Keqiang, Beijing Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Li Keqiang, ekonomi doktorası sahibi.

ÇKP Liaoning Eyaleti Komitesi Sekreterliği ve Liaoning Eyaleti Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanlığı’nı yürütmüş olan Li Keqiang, ÇKP 17. Ulusal Kongresi’nde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun daimi üyeliğine seçildi.

Li Keqiang, ÇKP’nin 15 ve 16 Merkez Komitesi üyesi ve 8. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi üyesi görevlerinde bulunmuştur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 7:05 am

He Guoqiang
Ekim 1943’te Hunan eyaletinin Xiangxiang kentinde doğan He Guoqiang, Ocak 1966’da Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Beijing Kimya Enstitüsü İnorganik Maddeler Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan He Guoqiang, Eylül 1966’da çalışmaya başladı.

ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi olan He Guoqiang, şu an ÇKP Merkezi Disiplin Denetleme Komitesi Sekreterliği’ni yürütmektedir.

He Guoqiang, 2002-2007 yılları arasında ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi, ÇKP Merkez Komitesi sekreteri, ÇKP Merkez Komitesi’ne bağlı Örgütlenme Dairesi Başkanı görevlerinde bulunmuştur.

ÇKP 12, 13 ve 14. Merkez Komitesi yedek üyesi, 15. ve 16. Merkez Komitesi üyesi, 16. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi sekreteri olarak görev yapmış olan He Guoqiang, ÇKP 17. Ulusal Kongresi’nde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun daimi üyeliğine ve ÇKP Merkezi Disiplin Denetleme Komitesi Başkanlığı’na seçildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
samanyolu
Admin
Admin
samanyolu


Kadın
Mesaj Sayısı : 29261
Yaş : 57
Nerden : İstanbul
İş/Hobiler : yazar
Lakap : yazar
Kayıt tarihi : 12/04/08

ÇİNDE SİYASET Empty
MesajKonu: Geri: ÇİNDE SİYASET   ÇİNDE SİYASET EmptyPaz Haz. 29, 2008 7:06 am

Zhou Yongkang


Aralık 1942’de Jiangsu eyaletinin Wuxi kentinde doğan Zhou Yongkang, Kasım 1964’te Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı. Beijing Petrol Üniversitesi Jeofizik Arama Bölümü’nden mezun olan Zhou Yongkang, Eylül 1966’da çalışmaya başladı.

ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi olan Zhou Yongkang, şu an Devlet Müşavirliği, ÇKP Devlet Konseyi Komitesi üyeliği, Merkezi Hukuk Komisyonu Yardımcı Sekreterliği’ni yürütmektedir.

Zhou Yongkang, 2002-2003 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Sekreterliği, ÇKP Merkez Komitesi Merkezi Hukuk Komisyonu Yardımcı Sekreterliği, Kamu Güvenlik Bakanı ve ÇKP Kamu Güvenlik Bakanlığı Komitesi Sekreterliği; 2003—2007 döneminde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyeliği, ÇKP Merkez Komitesi Sekreterliği, Devlet Müşavirliği, ÇKP’nin Devlet Konseyi Komitesi Üyeliği, ÇKP Merkez Komitesi’ne bağlı Merkezi Hukuk Komisyonu Yardımcı Sekreterliği, Kamu Güvenlik Bakanlığı ve ÇKP Kamu Güvenlik Bakanlığı Komitesi Sekreterliği gibi görevlerde bulunmuştur.

ÇKP 14. Merkez Komitesi’nin yedek üyesi, 15 ve 16 Merkez Komitesi’nin ise üyesi olan Zhou Yongkang, 16. Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Sekreteri’ydi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asianeagle.yetkin-forum.com
 
ÇİNDE SİYASET
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Çinde Eğitim
» Çinde Deprem
» ÇİNDE TANINMIŞ ÜNİVERSİTELER
» Çinde Deprem..Çin'de deprem 113 can aldı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
asianeagle.niceboard.com :: A-Countries :: CHINA-
Buraya geçin: