Korean Women in Education / Eğitimde Kore Kadını
***
Korean Women in Education / Eğitimde Kore Kadını
19 yy. sonlarında Batı medeniyeti ile karşılaşan Kore halkında modernleşmenin ve bilimselleşmenin bir gereği olarak eğitim fikri oluşmaya başladı. Kore'ye girmeye başlayan yeni dinler, özelllikle Protestan misyonerler, kilise yanında okul, hastane gibi halkın yararına kurumlar açmıştır. Yüzyılın sonunda misyonerlerin kadın eğitimi için açtığı okullar hızla çoğalmaya başlamıştır.
Kore'de kadınlar için açılan ilk okul, misyonerler tarafından kurulmuş olan Iwha Hak Dang'dır. Okulun amacı gerçek bir Hristiyan eğitimi vermek ve daha iyi bir Kore kadını yetiştirmekti.
Kore'de kadınlar için açılan ilk özel okul, Hansong Kızlar Yüksek Okulu'dur. 1908 yılında hükümet kadınlar için hazırlanan Yüksek Okul Kararnamesi'ni onaylamıştır. Kararname, okulda yetenek derslerinin ve resim derslerinin verilmesini şart koşmuştur. Eğitimin kadınlar arasında tam olarak yayılması 1945 te gerçekleşmiştir.
1948 yılındaki Kore Cumhuriyeti Anayasasında yer alan '' Bütün vatandaşlar yetenekleri ile uyum içinde eşit eğitim alma hakkına sahiptir.'' maddesiyle vatandaşların cinsiyet, yaş, sınıf ayrımı olmadan eğitim hakkına sahip olabilecekleri açıklanmıştır. eğitim kanunu kabul edildikten sonra 6 yıllık eğitim zorunlu hale getirilmiştir. 1992 yılında Üniversitelere giriş oranı erkeklerde %62.5, kızlarda %33.9 oranındadır. Kolej ve üniversiteler bir yana bırakılırsa okullara kayıt oranında erkek-kız arasında büyük bir fark yoktur.
Eğitim seviyesi ile çalışma arasındaki ilişkiye göre kadın ve erkek arasında çok fark vardır. Diyebiliriz ki Kadınlar üniversiteyi bitirmiş olsalar bile, sosyal faaliyetlerde bulunma olanakları çok sınırlıdır.Tabiki bu on yıl önceydi. Giderek Üniversite Mezunu olan Kadın sayısı artmaktadır. Kadınların sosyal hayata atılması eskiden sınırlıyken günümüzde bu aşılmış ve sosyal hayata atılmak kolaylaşmıştır.
Bugün Koreli Kadınlar; eğitim, tıp, bilim, mühendislik, araştırma, güzel sanatlar,hukuk, edebiyat ve spor gibi alanlarda görev yapmaktadırlar. Böylece kadınların topluma önemli katkıları bulunmaktadır.